Roskilde universitetsbbiliotek

Arkitekturperler i Roskilde

Er du arkitekturelsker, er Roskilde en by der er værd at udforske. Vi har håndplukket en række arkitekturperler, du ikke må gå glip af, når du besøger domkirkebyen.

List
Map
Domkirken set indefra

Domkirken – en arkitektonisk rejse gennem tiden 

Den majestætiske domkirke er et spektakulært skue i sig selv. Men hvad de færreste spotter ved første øjekast er, at bygningsværket også afspejler en kunsthistorisk rejse gennem tiden. 

Ud over de karakteristiske tvillingespir er den røde murstenskatedral kendt som sidste hvilested for danske konger og dronninger gennem flere århundreder. Op gennem tiden er der tilbygget nye kapeller for at gøre plads til gravmælet for den siddende regent. Hvert nyt kapel er nænsomt tilpasset Domkirkens udtryk, men med et klart præg af den stilperiode, det er opført i. Det giver dig et enestående indblik i dansk arkitektur og bygningskunst gennem 800 år – og er også en af årsagerne til, at Roskilde Domkirke blev optaget på UNESCO’s liste over verdensarven i 1995.

Allerede nu kan du se en model af det gravmæle Margrete II og hendes mand Prins Henrik en gang skal begraves i udarbejdet af den anerkendte danske kunstner, Bjørn Nørgaard.

Roskilde Kloster

Det første adelige jomfrukloster

Roskilde Kloster er en lille kulturhistorisk perle midt i Roskildes travle centrum. Blot 5 minutters gang fra stationen eller fra Domkirken finder man et unikt, historisk bygningskompleks med en stor parklignende have samt en hel speciel kulturhistorie. Roskilde Kloster er det første adelige jomfrukloster i Danmark. Klostret ligger på det sted, hvor Sortebrødremunkene byggede deres kloster i 1200-tallet.

Offentlige rundvisninger i påsken samt på onsdage i skolesommerferien:

Rundvisningerne er med klosterets egne guider, som kender klosteret og dets historie ind og ud. I sommerhalvåret starter rundvisningerne med en kort tur gennem klosterets have, - hvis vejret tillader. Køb billetter her

Man hører om klosterets spændende historie, om Sortebrødremunkene, Reformationen, oprettelsen af Det adelige Jomfrukloster og helt frem til i dag, hvor klosteret fungerer som en selvejende, almen velgørende stiftelse. Guiden fortæller sjove og spændende historier om klosterlivet, de adelige jomfruer og det nutidige Roskilde Kloster. Man ser Riddersalen med de unikke loftsmalerier, Klosterkirken med Mathisson-Hansen-orglet samt de fine stuer.

Sankt Jørgensbjerg

Landsbyidyl på ’Bjerget’ 

Et stenkast fra Domkirken ved den vestlige side af fjorden finder du den hyggelige bydel Sankt Jørgensbjerg – også kaldet ’Bjerget’. Her kan du opleve ægte gammel dansk landsbyidyl med bindingsværkshuse med stråtag, stokroser og hyggelige gader. Bydelen, der har rødder helt tilbage til den tidlige middelalder, var oprindeligt et livligt lille fiskerleje uden for Roskilde, der dog handelsmæssigt var tæt knyttet til købstaden. Først I slutningen af 1930’erne smeltede Sankt Jørgensbjerg sammen med Roskilde på papiret. I dag er bydelen et attraktivt sted at bo – tæt på fjorden og den travle ’kulturhavn’, men med landsbyidyllen intakt.

Roskilde Universitetsbibliotek

Glasmagi på Roskilde Universitetsbibliotek 

Indrømmet ... det ligger et godt stykke fra centrum. Men vil du se et eksempel på en moderne dansk arkitekturperle, er det værd at tage turen til Roskilde Universitetsbibliotek i bydelen Trekroner.

Universitetsbiblioteket er tegnet af den prisbelønnede og internationalt anerkendte danske arkitekt, Henning Larsen, der også står bag den øvrige udbygning af universitetet.

Med sin enorme glasfacade udstråler biblioteket en lethed og transparens, der skaber en rumlig oplevelse både ude og inde. Bygningen danner den ene side i bibliotekshavens ’poetiske rum’ med sø og træer. Kommer du i bibliotekets åbningstid i vintermånederne efter mørkets frembrud, kan du nyde det magiske syn af genspejlet fra den enorme glasfacade i søens overflade.

Ragnarock

Guldnitter, rock og rampelys 

I Roskildes nye bydel Musicon finder du Danmarks måske mest spektakulære bygning, ’Rockmagneten’. Bag den ikoniske facade beklædt med enorme guldnitter, finder du Ragnarock – Museet for rock, pop og ungdomskultur. 

Følg den røde løber op til indgangen, og føl dig som et rockidol i rampelyset, når du træder ind i foyeren. Her er stemningen varm og indbydende – og guldglitteret afløst af højrøde gulve, vægge og loft, der leder tankerne hen på indersiden af en velourbeklædt guitarkasse. Der er gratis adgang til foyeren, der rummer museets café og butik. Bygningen er tegnet af arkitektfirmaerne MVRDV fra Holland og danske COBE Architects.